Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Η Samsung Electronics παρουσιάζει νέο format υποτιτλισμού


Η Samsung Electronics παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα νέο format υποτιτλισμού, το HbbTV 2.0, μέσω του οποίου αποκτούν πρόσβαση άτομα με δυσκολίες στην ακοή ή χωρίς ακοή σε περιεχόμενο live streaming και on-demand.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της IFA 2015, στο Βερολίνο, ως μέρος του project Hbb4All Pilot-A, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα IRT και RBB και στόχο έχει να βελτιώσει τις υπηρεσίες πρόσβασης.
Σε όλη την Ευρώπη, όσοι αναμεταδίδουν προγράμματα χρειάζεται να παρέχουν υπότιτλους σε format για πολλαπλές πλατφόρμες, διευκολύνοντας άτομα με δυσκολίες ακοής, αλλά και όσους έχουν δυσκολίες κατανόησης περιεχομένου χωρίς τη χρήση κειμένου – είτε αυτό είναι διαθέσιμο στη μητρική τους γλώσσα, είτε σε κάποια άλλη.

Η πρόκληση σήμερα είναι η παροχή υποτίτλων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών, ανάλογα με την προτίμησή τους σε κανάλι, πλατφόρμα και περιεχόμενο. Όσοι αναμεταδίδουν προγράμματα, χρειάζονται μια στρατηγική παραγωγής και διανομής, που θα τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν υπότιτλους και να τους αναδιαμορφώνουν αυτόματα, προκειμένου να παρέχουν εύκολες στη χρήση υπηρεσίες πρόσβασης, με υψηλή ποιότητα και εφαρμογή σε περιεχόμενο on-demand και live streaming.
Η τεχνολογία HbbTV 2.0 υποστηρίζει το EBU-TT-D ως format υποτιτλισμού (TTML) για ευρυζωνικό περιεχόμενο. Το περιεχόμενο on-demand μπορεί να συνδεθεί με out-of-band EBU-TT-D αρχεία, ενώ το περιεχόμενο που βασίζεται στο MPEG-DASH μπορεί να έχει ενσωματωμένους EBU-TT-D υπότιτλους. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται η παραγωγή υποτίτλων για live streaming περιεχόμενο, μέσω του Διαδικτύου.
Τα διαθέσιμα στην αγορά τερματικά HbbTV δεν υποστηρίζουν υπότιτλους για ευρυζωνικό περιεχόμενο. Ωστόσο, τα τερματικά αυτά παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για την αναπαραγωγή περιεχομένου απευθείας σε εφαρμογές, ώστε οι υπότιτλοι να μπορούν να προστεθούν στις εφαρμογές αυτές. Κάτι τέτοιο προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία στους χρήστες για παραμετροποίηση των υποτίτλων, όπως μεγαλύτερη γραμματοσειρά.

Πηγη: pestaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου