Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ακουολογικό κέντρο της Β. Ελλάδος με τους… τρεις γιατρούς!


της Γιώτας Ρουμελιώτη
Είναι το μοναδικό τμήμα νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο σε πανελλαδικό επίπεδο, μετά την Αθήνα. Καθημερινά εξυπηρετεί έως και 40 ασθενείς, οι οποίοι καταφθάνουν από τα Γιάννενα, την Φλώρινα μέχρι και τις ακριτικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης. Με μόλις τρεις εξειδικευμένους γιατρούς και με μηχανήματα… παλιάς τεχνολογίας, αντιμετωπίζει περιστατικά βαρηκοΐας και προχωρά σε λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις κοχλιακού εμφυτεύματος. Παρακολουθεί ασθενείς κάθε ηλικίας, καθώς αναλαμβάνει τόσο την εξέταση ακοής νεογνών, όσο και περιπτώσεις κώφωσης ενηλίκων.

Γεωργιος Ψυλλας

Ο υπεύθυνος του Ακουολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και επίκουρος καθηγητής, Γεώργιος Ψύλλας, μιλάει στο Karfitsa.gr και εξηγεί πως το συγκεκριμένο εργαστήριο που μετρά ήδη 35 χρόνια ζωής και είναι ένα από τα υποτμήματα της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, σώζει την ακοή των ασθενών και προλαμβάνει την κώφωση!

Ποια περιστατικά εξυπηρετεί

Το Ακουολογικό Τμήμα του ΑΧΕΠΑ δημιουργήθηκε μέσα στη δεκαετία του 1980 και από τότε μέχρι τώρα έχει εξυπηρετήσει πολλά και διαφορετικά είδη περιστατικών, ενώ αναλαμβάνει και την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος. «Στο τμήμα μας εξυπηρετούνται περιστατικά διαταραχών ακοής και εμβοών, που είναι τα σφυρίγματα στο αυτί, διαταραχών ισορροπίας και περιστατικά με πρόβλημα στη λειτουργία του προσωπικού νεύρου, του νεύρου που έχει σχέση με τις μυϊκές κινήσεις του προσώπου και το οποίο μπορεί και να προκαλέσει ψύξη. Άρα, παρακολουθούμε και ασθενείς που αντιμετωπίζουν «ψύξεις», όπως λέγονται πιο απλά. Aκόμη, μπορεί να έρθει ασθενής που υποφέρει από ιλίγγους ή από αστάθεια, καθώς κι αυτά έχουν σχέση με το αυτί. Επίσης, αναλαμβάνουμε και περιστατικά κώφωσης και κατ΄ επέκταση που είναι υποψήφια για κοχλιακή εμφύτευση. Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι ένα χειρουργείο που κάνουμε στο οποίο τοποθετούμε μια συσκευή στο αυτί των ασθενών που πάσχουν από κώφωση, με σκοπό να καταφέρουν να ακούσουν. Αυτό το χειρουργείο το κάνουμε σε παιδιά μέχρι ενήλικες», τονίζει ο κ. Ψύλλας.
Σύμφωνα με τον  καθηγητή, στο Ακουολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ, παραπέμπονται και νεογνά για την εξέταση της ακοής τους. «Εξετάζουμε την ακοή και των νεογνών, σε περιπτώσεις πρόωρης γέννησης ή δύσκολου τοκετού ή εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθήθηκε αμέσως μετά τη γέννησή τους», υπογραμμίζει.

Το μοναδικό τμήμα στη Βόρεια Ελλάδα με τρεις γιατρούς!

Όπως αναφέρει ο ίδιος, κάθε φορά που το ΑΧΕΠΑ εφημερεύει, το Ακουολογικό μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 40 ασθενείς, οι οποίοι έρχονται από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι και την Ανατολική Θράκη, καθώς είναι το μοναδικό εξειδικευμένο τμήμα σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο σε όλη την επικράτεια! «Είμαστε κέντρο αναφοράς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο στην περιοχή. Πανελλαδικά υπάρχουν δυο ακουολογικά τμήματα, ένα εμείς στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, που εξυπηρετεί τη Νότια Ελλάδα. Έρχονται ασθενείς από Φλώρινα, Κοζάνη μέχρι και Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή», λέει και συνεχίζει ότι: «Εργαζόμαστε τρεις ωτορινολαρυγγολόγοι με ειδίκευση στην ακουολογική, ενώ έχουμε και ειδικευόμενους γιατρούς και τρεις τεχνικούς βοηθούς. Το τμήμα ανήκει στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική, ενώ παράλληλα, υπάρχει άλλο εργαστήριο που αφορά τα θέματα της μύτης και άλλο που έχει σχέση με τον λάρυγγα. Εμείς ασχολούμαστε αποκλειστικά με το αυτί».

«Μας λείπουν νέα μηχανήματα»

Συνηθισμένο είναι το φαινόμενο των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το Ακουολογικό Τμήμα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο κ.Ψύλλας επισημαίνει την έλλειψη νέων μηχανημάτων και σύγχρονου λογισμικού. «Μας λείπουν αρκετά πράγματα από το τμήμα αλλά και χρήματα για την αγορά καινούριων μηχανημάτων ελέγχου του λαβυρίνθου, νέων κομπιούτερ και νέων software. Όλα αυτά είναι ακριβά αλλά μας χρειάζονται για να είμαστε σύμφωνοι με την τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας».

«Σώζουμε ανθρώπους από την κώφωση»

Ο υπεύθυνος του τμήματος ξεκαθαρίζει ότι αναλαμβάνουν και πολύ σοβαρά περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, ενώ τονίζει ότι έχουν σώσει και ανθρώπους από την κώφωση. «Καλύπτουμε όλη τη γκάμα των παθήσεων του αυτιού που είναι χειρουργήσιμα. Έχουμε σώσει ανθρώπους από κώφωση, είτε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είτε με χειρουργική επέμβαση. Συνήθως η κώφωση προκαλείται από παθήσεις που αφορούν τα ακουστικά οστάρια, το τύμπανο και την τυμπανική μεμβράνη και φυσικά το έσω αυτί που είναι ο κοχλίας», δηλώνει.

«Η έγκυρη πρόληψη μείωσε τα ποσοστά κώφωσης!»

Σύμφωνα με τον κ. Ψύλλα η σωστή ενημέρωση και η έγκυρη πρόληψη μείωσε τα ποσοστά της κώφωσης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια που εξαιτίας των πενιχρών μεθόδων, τα πράγματα είχαν ξεφύγει αρκετά. «Στην Ελλάδα το ποσοστό βαρηκοΐας και κώφωσης είναι πιο υψηλός τους ενήλικες παρά στα νεαρότερα άτομα. Όμως η παιδική ηλικία είναι πολύ πιο ευαίσθητη γιατί η ακοή επηρεάζει άμεσα και την ομιλία. Γι’ αυτό τα παλιά τα χρόνια που δεν είχαμε τις άμεσες μεθόδους έγκυρης διάγνωσης, υπήρχε και μεγαλύτερο ποσοστό στα κωφά άτομα. Ενώ τώρα μέσα από την ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση, έχει μειωθεί πολύ το ποσοστό της κώφωσης», λέει ο ίδιος.

«Το αυτί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στον εγκέφαλο!»

Ο κ. Ψύλλας διευκρινίζει ότι το αυτί είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ανθρώπινα όργανα και ότι επειδή ακριβώς συνδέεται με τον εγκέφαλο, δεν θα πρέπει να παραμελείται. «Με την εμφάνιση των πρώτων ενοχλήσεων στο αυτί πρέπει να επισκεπτόμαστε τον ειδικό γιατρό. Το αυτί αν παραμεληθεί, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, είτε στο ίδιο, είτε σε όργανα που αφορούν τον εγκέφαλο. Επειδή το αυτί γειτονεύει με τον εγκέφαλο και το κέντρο της ακοής είναι ο ίδιος ο εγκέφαλος, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το περιστατικό για να αποφευχθούν τα χειρότερα», καταλήγει. 

Φωτο Σάββας Αυγητίδης

Πηγη: http://www.karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου