Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Νεα απο Κυπρος: Εκοψαν το επίδομα σε ανάπηρους και κωφούς


 Χωρίς καμία ενημέρωση των δικαιούχων ληπτών και χωρίς διερεύνηση

«Απάνθρωπος και τυφλός» είναι ο νόμος που εγκρίθηκε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο προκαλεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στους λήπτες δημόσιου βοηθήματος, στους οποίους αποκόπηκε το επίδομα γιατί διαθέτουν καταθέσεις λίγο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Μάλιστα η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης είναι ότι προχώρησε στον άμεσο τερματισμό των επιδομάτων χωρίς καν να τους ενημερώσει, ανατρέποντας βίαια τον οικογενειακό προϋπολογισμό οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι στην κατηγορία των ληπτών είναι ενταγμένοι χιλιάδες ανάπηροι συμπατριώτες μας.
Οπως δήλωσε την περασμένη βδομάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Ασσιώτης, θα τερματιστεί το επίδομα σε 1.200 λήπτες δημόσιου βοηθήματος, καθώς στην έρευνα που έχει διεξάγει το Υπουργείο, τα περιουσιακά στοιχεία τους είναι πάνω από το όριο που προβλέπει ο νόμος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Μάλιστα ο τρόπος που προβλήθηκε το θέμα ήταν ωσάν όλοι όσοι λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα είναι απατεώνες και κλέφτες και αυτή η κυβέρνηση τους ξεσκέπασε! Ουδέν αναληθέστερο, γιατί τα παραδείγματα της άδικης συμπεριφοράς είναι πάρα πολλά.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή, απέκοψαν επιδόματα γιατί μέσα από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι λήπτες έχουν πάνω από 5000 ευρώ καταθέσεις ή αυξημένες κατά 1000 ευρώ με βάση τα εξαρτώμενα ή έχουν ακίνητη ιδιοκτησία πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.
Οι πλείστες περιπτώσεις των 1200 ληπτών από τους οποίους αποκόπηκε το επίδομα είναι λόγω καταθέσεων.

Σωρεία οι καταγγελίες

Οπως καταγγέλθηκε, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, έτυχε να έχει καταθέσεις 7000 ευρώ και του αφαίρεσαν το δημόσιο βοήθημα, παρόλο που αυτά είναι δεσμευμένα μέχρι την ενηλικίωσή του και παρόλο ότι προέρχονται από δωρεές φίλων και συγγενών.
Χωρίς καμιά διερεύνηση και χωρίς να ζητηθούν εξηγήσεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους απέκοψαν το επίδομα.
Επίσης, αποκόπηκε το επίδομα από συγκεκριμένο νεαρό, ο οποίος είχε κοινό λογαριασμό με τη μητέρα του ύψους €15.000.
Ο νεαρός είναι νυμφευμένος και με τις €7000 πλήρωσε τα δίδακτρά του γιατί σπουδάζει. Εμειναν €8.000 στον κοινό λογαριασμό (των δύο οικογενειών) και απέκοψαν το επίδομα από τη μητέρα.
Από άλλο ανάπηρο παιδί αποκόπηκε το επίδομα γιατί τα χρήματα που έχει στο λογαριασμό του υπερβαίνουν κατά τι, το επιτρεπτό όριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά δεν μπορεί κανένας άλλος να τα χρησιμοποιήσει, γιατί είναι επ' ονόματι του παιδιού το οποίο είναι ανήλικο και οι γονείς του θέλουν να τον αποκαταστήσουν μελλοντικά και όταν θα φύγουν από τη ζωή.
Σε άλλη περίπτωση, αποκόπηκε το δημόσιο βοήθημα και από ζευγάρι κωφών γιατί στο λογαριασμό τους, αντί 6.000 ευρώ όπως είναι το όριο, είχαν 10.000 ευρώ τα οποία μαζεύτηκαν από το γάμο τους.
Οπως κατήγγειλε ο πατέρας του νεοπαντρεμένου, το ζευγάρι δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει και μέχρι σήμερα προέβηκαν σε δύο εξωσωματικές χωρίς αποτέλεσμα.
Προγραμματίζουν τον επόμενο χρόνο να προβούν σε νέα εξωσωματική, η οποία να σημειωθεί στοιχίζει γύρω στα 4.500 ευρώ κάθε φορά.
Διερωτήθηκε πώς θα επιτύχουν το στόχο να αποκτήσουν οικογένεια, όταν αντιμετωπίζονται από το κράτος με αυτό τον απάνθρωπο τρόπο.
Δυστυχώς, το Υπουργείο Εργασίας αντικρίζει τις διάφορες περιπτώσεις μόνο οικονομίστικα και πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί ως υπηρεσία ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος και δεν αντιλαμβάνονται οι λειτουργοί, ότι έχουν να κάνουν με ευάλωτες ομάδες.

Αθηνά Ξενοφώντος

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα τροποποιημένο νομοσχέδιο

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες καταγγελίες προς την εφημερίδα μας ο Α. Φακοντής, τόνισε πως από τη στιγμή που το Υπουργείο εντόπισε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να επικοινωνήσει με τους επηρεαζόμενους και μετά να προχωρήσει στις αποκοπές.
Τα εξαρτώμενα, σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο περί δημοσίου βοηθήματος, ήταν μέχρι 18 ετών.
Ομως με βάση το νέο νόμο το όριο ανέβηκε μέχρι το 28ο έτος και ως εκ τούτου, κάτι που είναι ακατανόητο και ανεξήγητο για την κοινωνία.
Εάν ένας νεαρός 25 ετών διαθέτει ένα λογαριασμό πέρα των 5000 ευρώ αποκόπτεται το επίδομα από τη μητέρα.
Το ΑΚΕΛ, τονίζει ο βουλευτής, κακίζει τη συγκεκριμένη πρακτική γιατί με την απότομη αποκοπή του επιδόματος ανέτρεψαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ζητά να στηριχθούν οι πιο πάνω οικογένειες μέχρι να εξεταστούν οι ενστάσεις, οι οποίες ακόμα δεν ...υποβλήθηκαν, γιατί το Υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να τους ενημερώσει.
Ο Α. Φακοντής άσκησε έντονη κριτική και κατά των υπολοίπων κομμάτων γιατί, όπως υπενθύμισε, όταν το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογίες, υποδεικνύοντας ότι θα υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις όλοι έκλεισαν τα μάτια και δεν ψήφισαν ούτε μία τροπολογία.
Το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή για συζήτηση και θα ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει τροποποιημένο νομοσχέδιο για να βελτιωθούν όλες οι στρεβλώσεις και αδικίες που παρουσιάζονται από τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου ώστε να επέλθει πραγματικά δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων.

Πηγή: dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου