Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το μήνυμα ζωής του Παναγιώτη Τζιάκα: «Το να είσαι κωφός, δεν είναι αναπηρία»


Θετικός, αισιόδοξος, γεμάτος όρεξη για ζωή. Αυτές είναι οι βασικές φράσεις με τις οποίες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον Παναγιώτη Τζιάκα, ο οποίος κατάγεται από του Χανδρινού και από μικρός αντιμετωπίζει πρόβλημα κώφωσης. Ο Παναγιώτης δεν άφησε όμως ποτέ το ζήτημα της ακοής του να επηρεάσει τη ζωή του.


Εργάζεται, του αρέσει η διασκέδαση, έχει πολλούς φίλους, συμμετέχει ενεργά στο Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων Μεσσηνίας. Μάλιστα παίζει σε ποδοσφαιρικές ομάδες, μαζί με ακούοντες, Οι ακούοντες δεν ήταν ποτέ για εκείνον το "αντίπαλο στρατόπεδο", ούτε στο ποδόσφαιρο αλλά ούτε και στη ζωή.
- Πώς είναι η συνύπαρξη σε έναν κόσμο με ακούοντες; Με ποιον τρόπο απευθύνεσαι σε νεότερα παιδιά από σένα, για να τα συμβουλέψεις;
"Συνηθίζεται στους κωφούς να έχουν συχνά χαμηλή αυτοπεποίθηση, να έχουν προβλήματα επικοινωνίας με τους ακούοντες, προβλήματα προσαρμοστικότητας και διάφορα άλλα προβλήματα. Γενικά, είμαστε μια κοινωνία όπου ζούμε μέσα σε μια "γυάλα". Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε την ανάλογη στήριξη απ' το κράτος κι έτσι χωρίς αυτήν, φοβόμαστε να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Εγώ απ' την μεριά μου προσπαθώ μέσα από διάφορες συζητήσεις και συμβουλές να τους υπενθυμίζω πως υπάρχουν άνθρωποι με χειρότερα προβλήματα από μας. Εξάλλου το να είσαι κωφός, δεν είναι αναπηρία. Ισα - ίσα που έχει και τα θετικά του. Να σου δώσω παραδείγματα. Δεν ακούς τα προβλήματα των άλλων, σε καφετέριες όπου έχει θόρυβο, μπορείς να συζητήσεις με τη νοηματική ήρεμα και καθαρά και όταν κοιμάσαι, έχεις την ησυχία που θέλεις!".
- Τι ρόλο έπαιξε η οικογένειά σου; Τι εφόδια θεωρείς ότι σου έδωσε;
"Επαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο... Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που μου έδωσαν να καταλάβω ότι παρόλο που δεν ακούω, μπορώ να καταφέρω πολλά πράγματα στη ζωή χωρίς να με εμποδίζει το πρόβλημα. Με έκαναν αυτό που είμαι τώρα. Ενας άνθρωπος ανεξαρτητοποιημένος και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Εγώ φροντίζω να κάνω όσο πιο πολλά πράγματα μπορώ. Δεν θέλω να μετανιώνω για όσα δεν έχω κάνει, αργότερα".
- Τι θα ήθελες να πεις σε όσους δεν γνωρίζουν πολλά για τους κωφούς και τους βαρήκοους;
"Στους γονείς θέλω να απευθυνθώ και ζητάω να στηρίξουν τα κωφά παιδιά τους όσο μπορούν!".
- Η νοηματική πάντως έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τον τελευταίο καιρό. Την μιλάνε σωστά οι ακούοντες;
"Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία βελτίωση στην εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας και αυτό είναι θετικό για μας τους κωφούς. Και είναι χρήσιμη γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει. Αν το παιδί σου ήταν κωφό, δεν θα ήθελες να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του; Ετσι δεν είναι; Το να μάθεις νοηματική είναι εύκολο. Και μπορούν όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας να την μάθουν, αρκεί βέβαια να θέλουν κιόλας".
- Τι θα ήθελες να πεις σε όλους όσοι κατά καιρούς ένιωσες ότι σε μείωσαν με τη συμπεριφορά τους;
 "Τίποτα... Ας έρθουν αυτοί στη θέση μου, να καταλάβουν!".

Πηγη: www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/68089-panagiotis-tziakas-to-na-eisai-kofos-den-einai-anapiria
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/68089-panagiotis-tziakas-to-na-eisai-kofos-den-einai-anapiria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου