Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ένας φίλος μου κωφός…


ΤΟΥ ΜΕΝΟΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ*
Εδώ και περίπου δύο χρόνια, απέκτησα μέσω ενός κοινού γνωστού μας φίλου, ένα φίλο που είναι κωφός. Συνομιλώντας μαζί του αρκετές φορές και ώρες ατελείωτες,  μου ανέφερε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία των κωφών από ως αποτέλεσμα της δική μας α-κοινωνικότητας.
Κάποια άτομα δυστυχώς, κατάφεραν να απομονώσουν τους κωφούς με την ανεπίτρεπτη συμπεριφορά τους. Μου εκμυστηρεύτηκε για παράδειγμα, ότι όταν πήγαινε με τους φίλους του, π.χ. σε καφετέρια και μιλούσαν στη νοηματική γλώσσα, τους κορόιδευαν με άσχημους λεκτικούς χαρακτηρισμούς. Θα αναρωτιέστε πώς το κατάλαβαν, αφού είναι κωφοί. Ένα έχω να σας πω: Οι κωφοί δεν ακούνε, αλλά ξέρουν ακριβώς τι λένε στο τραπέζι αριστερά τους, στο τραπέζι δεξιά τους και στο τραπέζι που είναι δέκα μέτρα μακριά. Οι κωφοί γνωρίζουν χειλανάγνωση (διαβάζουν τα χείλη ), έχουν φωνή και μιλάνε, μπορείς να συνεννοηθείς απταίστως μαζί τους.
Πάνε σχολείο, σπουδάζουν σε πανεπιστήμια, παντρεύονται, κάνουν οικογένεια εργάζονται και είναι πανέξυπνοι. Δεν μειονεκτούν σε τίποτα από ένα φυσιολογικό άνθρωπο, αντίθετα υπερτερούν με τις άλλες ανεπτυγμένες αισθήσεις που διαθέτουν.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πώς είναι να βγαίνεις έξω για καφέ και να ξέρεις ότι σε κοροϊδεύουν ή ότι σε σχολιάζουν και να νιώθεις την κοινωνική απόρριψη.
Οι κωφοί είναι πολύ κοινωνικά άτομα και τους αρέσει να αποκτούν καινούριους φίλους, να βγαίνουν για κοινωνικές επισκέψεις, και όχι να κλείνονται στα σπίτια τους λόγο αυτού του τύπου bullying από κάποια άτομα.
Γι’ αυτό  την επόμενη φορά που θα δείτε άτομα που είναι κωφά, προσπαθήστε να τους κάνετε φίλους σας και θ’ αποκομίσετε πολλά πράγματα από αυτούς. Αλλά πάνω απ’ όλα. θα αποκτήσετε ένα φίλο, όπως  τον δικό μου φίλο τον κωφό.

*Δάσκαλος ειδικής αγωγής BSc, MSc
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής BSc
Email:edutherapy@cytanet.com.cy

Πηγη: www.ygeia-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου