Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τέσσερα Ντοκιμαντέρ από το κανάλι ΕΤ1 για την Παγκόσμια Ήμερα ΑμεΑ

Αύριο θα δείτε 1 γαλλικό και 3 ελληνικά ντοκιμαντερ για την παγκόσμια Ημερα ΑμεΑ στο κρατικό κανάλι ΕΤ1.
*Δεν ξέρω αν έχουν υποτίτλους από το Teletext (888) του καναλιού, καλύτερα κάλο η κακό θα τις δείτε*

3/12/2012
16:30 Ντοκιμαντέρ: "Benda Bilili"


Οι Staff Benda Bilili είναι μία μπάντα που αποτελείται από παραπληγικούς μουσικούς του δρόμου, οι οποίοι αναμειγνύουν στη μουσική τους στοιχεία από την κουβανέζικη ρούμπα, τη ριθμ εν μπουζ και τη ρέγκε.
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα αυτής της παρέας των παραπληγικών από την Κινσάσα, που ζούσαν άστεγοι στο ζωολογικό κήπο της πόλης, καθηλωμένοι σε αναπηρικά καρότσια και διασκέδαζαν παίζοντας μουσική. Από το ξεκίνημα της μπάντας στους δρόμους και στις αλάνες και την ελεημοσύνη έξω από τα κλαμπ και τα εστιατόρια της πόλης, μέχρι την πρώτη τους ηχογράφηση, την καταξίωση και τις διεθνείς περιοδείες τους, μοιραζόμαστε μαζί τους ένα μοναδικό παράδειγμα υπέρβασης μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες ζωής.
Δεν είναι απλά ένα μουσικό ντοκιμαντέρ αλλά μια ταινία για τους «απόβλητους» μιας κοινωνίας που αψηφούν το σύστημα που τους στιγματίζει. Η μουσική συνοδεύει κάθε σκηνή από τη ζωή της μπάντας και τη συμπληρώνει αριστουργηματικά. Καθώς η επιτυχία της μπάντας μεγαλώνει, οι άνθρωποι του δρόμου εμπνέονται από αυτήν, ενώνονται μεταξύ τους και ξανακερδίζουν τη χαμένη τους πίστη.

Το αυθεντικό αυτό πρότυπο δύναμης και αισιοδοξίας ενθουσίασε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών 2010 (εναρκτήρια ταινία στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών).
Η ταινία τιμήθηκε με τη Χρυσή Αθηνά στην κατηγορία Μουσική και φιλμ στο 16ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.


Παραγωγή:Γαλλίας
Σκηνοθέτης: Ρενό Μπαρέ, Φλοράν ντε Λα Τουλαγιέ


Δειτε το τρειλερ: https://www.youtube.com/watch?v=qJX2GdYr054




18:00 Ντοκιμαντέρ: "Άκουσε με"


21:00 Ντοκιμαντερ: "Θα βγάλω φτερά"

“Θα βγάλω φτερά» - Ένα ντοκιμαντέρ για τη δύναμη και το πάθος για τη ζωή. Για την χαρά που δίνει η ζωή σε όσους έχουν την διάθεση να παλέψουν για να την ζήσουν, ενώ συχνά έχουν να ξεπεράσουν, δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Η ταινία περιγράφει με αμεσότητα την καθημερινότητα στη σύγχρονη ελληνική πόλη μιας παρέας ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Tους παρακολουθούμε στην καθημερινότητά τους, στην διασκέδασή τους, στις προσωπικές τους στιγμές. Μέσα από τις ζωντανές εικόνες, τους γοητευτικά ρεαλιστικούς χαρακτήρες και το χιούμορ,η ταινία γίνεται η αφετηρία για ένα διάλογο πάνω στο θέμα της αναπηρίας, χωρίς το σύνηθες «μαύρο φόντο» . Aποτελεί έναν οδηγό ζωής γιατί τελικά... «είναι τέχνη να ζεις, δεν ζεις κατά τύχη!»

H ταινία έχει πάρει το 2ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004.

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Aννέτα Παπαθανασίου
Σενάριο: Aννέτα Παπαθανασίου
Φωτογραφία: Kυριάκος Bλοντάκης
Mοντάζ: Xρόνης Θεοχάρης
Mουσική: Mαρία – Xριστίνα Kριθαρά
Hχος: Bαγγέλης Bλέσσας
Συμμετέχουν οι: Γιάννης Kουφάλης, Aνδρέας Kολίσογλου, Γεράσιμος Πόλης, Έλενα Nέζη, Mαίρη Zέη, Άννα Mανουδάκη, Kώστας Σιάχος.



22:00 Ντοκιμαντέρ: "Με λένε Στέλιο"


«Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί μου δίνεται η δυνατότητα μέσα απ’ αυτή την ταινία να μιλήσω για κάτι που ξέρω καλά. Να πω τι είναι η αναπηρία με λόγια απλά και λόγια αληθινά, αφού τα τελευταία 25 χρόνια –δηλαδή από την ημέρα που γεννήθηκα– βιώνω μια κατάσταση που δεν την επέλεξα εγώ αλλά η κληρωτίδα της ζωής. Το όνομά μου είναι Στέλιος Κυμπουρόπουλος ή “ο σημαιοφόρος από το Κορωπί” ή “το παιδάκι από την τηλεόραση”. Τα δύο τελευταία είναι προσφωνήσεις που ακούω όταν κυκλοφορώ, συχνά πυκνά, στους δρόμους της αφιλόξενης Αθήνας». Στέλιος
Επί ένα χρόνο παρακολουθήσαμε την καθημερινότητα του τετραπληγικού φίλου μας Στέλιου και καταγράψαμε τον αγώνα της οικογένειάς του να μπορεί να υπάρχει ισότιμα δίπλα μας. Η ταινία αυτή είναι το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας.


Σκηνοθεσία:Γιάννης Κασπίρης
Σενάριο:Γιάννης Κασπίρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιάννης Βλατάκης
Μοντάζ:Γιάννης Κασπίρης
Ήχος:Γιάννης Κασπίρης
Παραγωγή:Illusion
Τύπος:ΗD Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:47'
Έτος Παραγωγής:2011






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου