Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

«Δρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ» από το Θέατρο Κωφών Νέας Υόρκης


«Η παράξενη υπόθεση του Δόκτορος Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον έχει μεταφερθεί στη νοηματική γλώσσα και παρουσιάζεται τώρα από το Θέατρο Κωφών της Νέας Υόρκης.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζέιμς Γκουίντο, ο οποίος είναι ηθοποιός και ταυτόχρονα καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια:
«Η παράστασή μας μοιάζει με όλες τις άλλες θεατρικές παραστάσεις, εκτός του ότι έχουμε τη νοηματική γλώσσα επί σκηνής. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν στο πλαίσιο του θεάτρου που ξέρουμε».

Για κάποιους ρόλους, προσελήφθησαν δύο ηθοποιοί. Ο ένας ασχολείται με την αμερικανική νοηματική γλώσσα και ο άλλος λέει κανονικά τα λόγια του χαρακτήρα. Άλλοι ηθοποιοί μιλούν στη νοηματική, παίζουν και μιλούν ταυτόχρονα, ενώ άλλοι υποστηρίζονται από ένα συνάδελφό τους, ο οποίος απαγγέλλει τα λόγια, συγχρονισμένα, με τη νοηματική γλώσσα.
«Η πρόκληση στο θέατρο κωφών, μία από τις προκλήσεις είναι να δουλεύεις με ηθοποιούς που μιλούν. Γιατί όταν μεταφέρεις στη νοηματική γλώσσα τα λόγια πρέπει να συγχρονίζεσαι με τα νοήματα και το στυλ. Αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε πολύ περισσότερες πρόβες. Δεν είναι εύκολο» εξηγεί ο Τζέιμς Γκουίντο.
Ο Ρόμπερτ ΝτιΜάγιο είναι ηθοποιός εδώ και 30 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Κωφών των ΗΠΑ. Θεωρεί ότι οι υποκριτικές ευκαιρίες για κωφούς ηθοποιούς είναι ελάχιστες:
«Είναι πολύ δύσκολο. Ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα στο παρελθόν για τους κωφούς ηθοποιούς. Υπήρχαν αρκετά θέατρα Κωφών, πολύ περισσότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Υπήρξε μεγάλη περικοπή της χρηματοδότησης που προορίζεται για τις τέχνες. Αυτό κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για όλους, πολύ περισσότερους για τους κωφούς ηθοποιούς. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά. Είμαι πολύ τυχερός που μπορώ και κάνω αυτό».
Το όραμά του Γκουίντο για το Θέατρο Κωφών της Νέας Υόρκης είναι να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στην κοινότητα των Κωφών, έτσι ώστε να μπορεί να παίζουν και να σκηνοθετούν επί σκηνής.

ΠΗΓΗ: EURONEWS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:  


ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ:


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ
ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΩΦΩΝ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου