Το Ενημερωτικό Blog των Ελληνων Κωφών και Βαρήκοων

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Στα ώτα των κωφών


Τα σαΐνια των υπουργείων μας, αυτοί οι περιστασιακοί διαχειριστές των τροϊκανών προγραμμάτων, έβαλαν πάλι το χεράκι τους. Αυτή τη φορά άφησαν τους φοιτητές με αναπηρία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών χωρίς ακαδημαϊκή υποστήριξη. Ας τους καμαρώσουμε. Στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εισάγονταν, κατόπιν ειδικών εξετάσεων, σε ποσοστό 5% (επί των εισαγομένων) φοιτητές με αναπηρία. 

 Η πλειονότητα των φοιτητών με αναπηρία είναι κωφοί και χρησιμοποιούν κατά το πλείστον την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Για την ισότιμη εκπαίδευσή τους η ΑΣΚΤ χρησιμοποιούσε τη συνδρομή της εξαιρετικής εκπαιδευτικού Ουρανίας Αναστασιάδου, καθηγήτριας αποσπασμένης από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία είναι και η ίδια απόφοιτος της Σχολής και γνωρίζει άριστα τη νοηματική γλώσσα, ώστε να συνεπικουρεί στη διδασκαλία στα εικαστικά εργαστήρια, στα θεωρητικά μαθήματα και στα κατ' επιλογήν εργαστηριακά μαθήματα.

Η κ. Αναστασιάδου απεσπάτο στην ΑΣΚΤ από το ακαδημαϊκό έτος 2005-6, εφαρμόζοντας τη διττή εκπαιδευτική πράξη, αυτή της ειδικής παιδαγωγού και εκπαιδευτικής διερμηνέα. Εικαστικός και η ίδια, αριστούχος απόφοιτος της ΑΣΚΤ με μεταπτυχιακό στη Διδακτική Κωφών στο Gallaudet University των ΗΠΑ, το πλέον εξειδικευμένο Πανεπιστήμιο παγκοσμίως για σπουδές στην Κώφωση, και κόρη κωφών γονέων. Η καθηγήτρια υποστηρίζει ακαδημαϊκά και τους τυφλούς φοιτητές της ΑΣΚΤ, καθώς και τους μερικώς βλέποντες. Εχει, επίσης, ιδρύσει μία Μονάδα Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας και παρακολουθεί ανελλιπώς τις σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση των φοιτητών με αναπηρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε μουσεία και χώρους της τέχνης. Ομως παρ' όλα αυτά, η απόσπαση της κ. Ουρανίας Αναστασιάδου δεν κρίθηκε φέτος αναγκαία από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Σημειωτέον ότι, επί σειρά ετών, τοποθετείται πρώτη κατά σειρά προτίμησης στη λίστα προταθέντων προς απόσπαση στο πλαίσιο της πολιτικής της ΑΣΚΤ για πλήρη ένταξη των φοιτητών με αναπηρία. Παρά τα επανειλημμένα υπομνήματα του πρύτανη της ΑΣΚΤ προς τον υπουργό -τι κρίμα, είναι και πανεπιστημιακός δάσκαλος- και τα αιτήματα των γονέων των φοιτητών, προκειμένου να αποσπασθεί και φέτος και να είναι απρόσκοπτη η φοίτηση των φοιτητών με αναπηρία, ο υπουργός Παιδείας κωφεύει. Δεν υπογράφει την απόσπαση και δεν επιδεικνύει την ευαισθησία που απαιτείται στο θέμα.
Εχουμε φτάσει στο μέσον της χρονιάς, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα θεωρητικά μαθήματα, και πολλές συνεργασίες με άλλους φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού σε θέματα προσβασιμότητας διεκόπησαν διότι δεν αποσπάται στην ΑΣΚΤ η καθηγήτριά τους -και φίλη, και ψυχολόγος, και εμψυχώτρια- Ουρανία Αναστασιάδου. Εγιναν τρεις φορές αποσπάσεις από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι πεφωτισμένοι του υπουργείου αποφάνθηκαν να μην επιστρέψει εκεί που είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη. Τι θα έλεγε ο Οσκαρ Ουάιλντ; «Η κώφωση του Πνεύματος είναι πιο σημαντική από την κώφωση του αυτιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου